Aannemen zonder te vallen voor eerste indrukken

Dr. James, een toonaangevende oogarts, zocht iemand om de bedrijfsvoering van zijn praktijk te leiden. Na het beoordelen van 200 cv’s en het voeren van gesprekken, nam hij Mike aan, een indrukwekkende MBA-afgestudeerde. Ondanks Mike’s sterke interviewresultaten, zorgde hij al snel voor onrust op kantoor door voornamelijk via e-mail te communiceren, het personeel te negeren tijdens vergaderingen, en arrogant te zijn.

De fout van Dr. James benadrukt een veelvoorkomende valkuil bij het aannemen: beïnvloed worden door eerste indrukken en diploma’s. Effectief aannemen vraagt om verder te kijken dan oppervlakkige eigenschappen en te focussen op relevante vaardigheden en gedragingen. Hier zijn strategieën om misleiding te voorkomen:

  1. Identificeer echte vs. pseudo-indicaties: Herken en negeer irrelevante eigenschappen zoals fysieke aantrekkelijkheid. Focus op kenmerken die de werkprestaties voorspellen.
  2. Gebruik data-analyse: Analyseer vorige aanwervingen om te bepalen welke kenmerken succes in de rol voorspellen. Laat data je selectieproces sturen.
  3. Toekomstgerichte scenario’s: Vraag kandidaten om huidige en toekomstige uitdagingen schriftelijk op te lossen vóór interviews om hun denkprocessen anoniem te evalueren.
  4. Gedragsgerichtheid: Benadruk gedragingen boven eigenschappen. Gebruik gedragsinterviews om te beoordelen hoe kandidaten echte taken en uitdagingen aanpakken.
  5. Leren van mislukkingen: Evalueer de reacties van kandidaten op mislukkingen. Zoek naar degenen die van fouten leren in plaats van excuses te maken.
  6. Conflicthantering: Beoordeel hoe kandidaten omgaan met moeilijke collega’s. Zoek naar genuanceerde perspectieven boven simplistische labels.
  7. Non-verbale signalen: Let op lichaamstaal voor tekenen van zelfvertrouwen of minachting.

Het vermijden van valkuilen bij eerste indrukken vraagt om het herkennen van onderbewuste vooroordelen en het gebruik van gestructureerde technieken om kandidaten grondig te evalueren. Door te focussen op echte competenties, kun je beter geïnformeerde aanwervingsbeslissingen nemen.

Deze samenvatting is gebaseerd op een artikel van Tanya Menon en Leigh Thompson. Je kunt het volledige artikel lezen op Harvard Business Review.

Deel deze post:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente posts

Bij het solliciteren is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Door bepaalde stappen te volgen, vergroot je je kansen op succes. In dit artikel delen we
Vorige
Volgende

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt op onze website. Als u doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we ervan uit dat u akkoord gaat met ons cookiebeleid.